Nieuws
Microsoft Inspire 2019; een samenvatting door Nico Riphagen
In juli waren Arcus IT-directeur Nico Riphagen en IT-adviseur Paul Geerlings aanwezig bij Microsoft Inspire, het grootste Microsoft evenement van het jaar met maar liefst 35.000 bezoekers. Een zeer nuttig en inspirerend vierdaags evenement in Las Vegas voor Microsoft Partners en Microsoft-medewerkers. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen en opvallende thema’s? Nico heeft het voor u op een rijtje gezet!
Focus op de eindgebruiker
Al enkele jaren luidt het credo van Microsoft: ‘Empower every person and every organization on the planet to achieve more’. Langs deze lijn is er de afgelopen jaren flink ingezet op het openstellen van de Microsoft-techniek en -producten voor andere softwareleveranciers. Ook legt Microsoft de nadruk op het ontwikkelen van eigen meerwaarde – zogeheten Intellectual Property (IP) – door Microsoft-partners op de stabiele basis van Microsoft-producten.
Vanuit deze IP-gedachte lag er een flinke focus op vijf branches: industrie, zorg, financiële sector, retail en overheden. In de talloze aangeboden sessies werden er voorbeelden gegeven van situaties in deze branches waarin Microsoft-techniek wordt ingezet en gecombineerd met specialistische kennis om de eindgebruiker optimaal te bedienen. Heel belangrijk hierbij is de scholing van vakbekwame engineers, zowel op technisch maar ook op algemene vaardigheden, en het gebruikmaken van intelligente tools van Microsoft.
Focus op techniek
Vanuit de diverse oplossingen die Microsoft levert, zet Microsoft hard in op de volgende onderdelen:
Gaming & Modern Life
De ontwikkeling van games en de technieken die daarvoor nodig zijn, geeft Microsoft erg veel input voor het ontwikkelen van nieuwe technieken voor zakelijke toepassingen. Zo is de doorontwikkeling van het spel Minecraft erg belangrijk voor het mogelijk maken van Hologram-techniek in de zorg en maakindustrie.
Satya Nadella in een levensgrote Minecraft-game, mogelijk gemaakt door Microsoft Hololens-techniek
Virtual Reality van de dame op de achtergrond, inclusief vertaling van Engels naar Chinees. Dit wordt nu al gebruikt voor wereldwijde toespraken/conferenties.
Moderne werkplek
Teams
De moderne werkplek kreeg veel aandacht tijdens Inspire. Voor een groot deel van de wereld is dit het meest tastbare product van Microsoft. Veel compleet nieuwe ontwikkelingen waren er niet, maar er werd vooral ingezet op Microsoft Teams en enkele nieuwe features in de Office-applicaties. Microsoft Teams is hèt samenwerkingsplatform voor het delen van data, het houden van meetings en het bijeenbrengen van gegevens vanuit verschillende bronnen en applicaties.
Naast deze interessante samenwerkingsopties werden er ook enkele leuke features gepresenteerd. Zo is het in Teams mogelijk om tijdens een whiteboardsessie de tekst te verduidelijken en zelfs als een overlay te tonen, zodat de tekst zelfs zichtbaar blijft wanneer je tijdens de presentatie door het beeld loopt.
“If it doesn’t work on mobile, it doesn’t work” was een veelgemaakte opmerking tijdens Inspire. We moeten in het uitdenken van nieuwe werkvormen voortdurend rekening houden met de mobiele werker, die óók in staat moet zijn om volwaardig te werken met data en applicaties.
Maak eenvoudig invulformuleren of een Quiz aan in Teams en deel deze met de Team-genoten.
Windows Virtual Desktop
Naast Teams was het onderwerp Windows Virtual Desktop (WVD) hot. Er was niet echt nieuwe informatie over de technische mogelijkheden, maar wel over de toepassingsgebieden, het licentiemodel en de beheermogelijkheden.
Windows Virtual Desktop kan ingezet worden als volledige Virtuele werkplek die draait op Microsoft Azure, dus met alle resources, applicaties en functionaliteiten. Daarnaast kan WVD als Remote App ingezet worden en volledig integreren in een Windows 10-device, waardoor de eindgebruiker een volledig geïntegreerde werkplek ervaart. In combinatie met de juiste beheertools, waaronder Intune en Autopilot, wordt er een professionele en toekomstbestendige eindgebruikersoplossing gecreëerd.
MS Powerpoint
Op het gebied van de Microsoft Office-producten is er een voortdurende ontwikkeling gaande. Een leuke nieuwe feature in MS Powerpoint is de analyse-tool die eraan komt die mensen gaat helpen om beter te presenteren. Het dashboard, zover bekend beschikbaar gemaakt in PowerPoint Web, geeft inzage in de doorlooptijd, dubbel woordgebruik, ‘uh’-gebruik in zinnen, enzovoorts.
Business applicaties
Dynamics 365
Een bekende in de stal van Microsoft is Dynamics 365. Een krachtige tool waarin CRM, finance, processen en samenwerking met klanten worden georganiseerd. Er werden branche-specifieke doorontwikkelingen gepresenteerd voor met name de non-profit en financiële sector, met door Microsoft Partners ontwikkelde add-ons.
Klaarstomen nieuwe ontwikkelaars
De belangrijkste ontwikkeling binnen Business Applicaties is het ‘klaarstomen van nieuwe ontwikkelaars’. Door de nieuwe mogelijkheden om krachtige apps te maken, kan bijna iedere ‘gewone computergebruiker’ zelf aan de slag. We kenden al de krachtige tool Power BI waarmee in een handomdraai professionele rapportages en (toekomst)analyses gemaakt worden. Met Microsoft Flow en PowerApps is het mogelijk om zelf (mobiele)apps te maken, passend bij de processen en werkzaamheden binnen ieder bedrijf, gekoppeld aan iedere applicatie. Voorbeelden hiervan zijn slimme apps voor het tellen van schapvoorraden in winkels of planningsapps voor mobiele werkers.
Data & AI
Azure wordt door Microsoft gepresenteerd als ‘de computer van de wereld’. In het afgelopen jaar is er door Microsoft sterk geïnvesteerd in meer kracht, meer schaalbaarheid en nog meer veiligheid.
Naast deze basisingrediënten van Azure is er een sterke ontwikkeling op het gebied van Artificial Intelligence (AI). Microsoft-techniek faciliteert het gebruik van bot’s voor voorbeeld een gerobotiseerde ‘veelgestelde vragen’-oplossing. Deze bot geeft hierin automatisch gericht antwoord op gestelde vragen. Het zelflerende systeem maakt een steeds rijkere database aan antwoorden en is daardoor steeds beter inzetbaar.
Arcus IT © 2021 | Cookiestatement | Privacyverklaring | Informatie beveiliging | Algemene ICT Voorwaarden